Završnica čišćenja i obilježavanja staze duž Ostroških greda

                                

 Četvorodnevno sređivanje staze od Kunka, koji se nalazi na samom kraju južnog dijela Nikšićkog polja, pa  do Gornjeg manastira Ostrog, završeno je čišćenjem i  obilježavanjem početnog dijela staze od skretanja sa asfaltnog puta, pored izvora Njivice do izvora Žljebovi, kao i dio staze skretanjem od Uroševog dola do vrha Uroševe glave (1154 mnv), završeno je angažovanjem šestočlane ekipe SRD „Montenegro tim“. Ekipa u sastavu: Bagi, Mićko, Sanja, Mikan,Nešo iz Nikšića i Sonja iz Podgorice su po lijepom, za ovo doba godine vrlo prijatnom vremenu, završili čišćenje i markiranje staze na dužini od devet kilometara. Po završenom poslu i povratku, nastavak je slijedio druženjem pored izvora Njivice.

Pročitaj još

Sinjajevina-Gusar

 

Od izvora Vrelo u selu Štitarica u organizaciji Planinarskog kluba “Sinjavina”, a pod vođstvom iskusnog planinara Dragoljuba Krgovića, preko 40 planinara PK “Sinjavina”, PK “Gorica” i SRD “Mntenegro tim” su u 9.30 časova počeli uspon na Gusar (1907mnv). Kroz gustu bukovu i četinarsku šumu, praćeni televizijskom kamerom, planinari su savlađujući uspon od 850m, uživali u društvu i prirodi. Lijep, bez vjetra sunčani dan je omogućio da se na vrhu zadrže duže od sata, uživajući u rijetko lijepom pogledu  na Sinjajevinu i mnoge vrhove crnogorskih planina. Po silasku, na imanju porodice Krgović, ljubazni domaćini Tanja i Dragoljub su za sve, o njihovom trošku,  pripremili bogat ručak, i tako uz jelo i piće se družili skoro do mraka. Bilo je to planinarenje i druženje za nezaborav.

    

Pročitaj još

DAN DRUŠTVA

            Kao i prošle godine, na prostoru Zabrana kralja Nikole u Morakovu su se okupili članovi našeg Montenegro tima, prijatelji planinari iz drugih klubova, kao i  brojni gosti – ljubitelji prirode i druženja, i tu proslavili 13. rođendan. Posebni ugođaj su napravili članovi koji su kampovali na Zabranu, uz logorsku vatru (gorela neprekidno dva dana i dvije noći), zvuke harmonike i pjesmu, dočekivali i ispraćali planinare i goste. Lijep dan je omogućio da dio planinara popenje vrh Maganika, drugi dio do Rekočice ili Katuna Bulatovića, a trećima da uz slobodne aktivnosti provedu vrijeme u logoru. Za sve je, kao i uvijek, SRD “Pivara Trebjesa” obezbijedila točeno pivo, a Hafiz sa ekipom skuvao vojnički pasulj. Tako se naše SRD pridružilo programu povodom Septembarskih dana, koji se organizuju svake godine u čast Dana Opštine.

Pročitaj još

Tjentište - Svečana Akademija

Povodom obilježavanja 75 godina bitke na Sutjesci, na Tjentištu je organizovana svečana Akademja  “Barjak časti  i slobode”. Među brojnim učesnicima iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ovoj proslavi su prisustvovali i planinari iz mnogih klubova Crne Gore, a među njima i deset iz SRD “Montenegro tim”.

Pročitaj još

Planinski festioval Prokletije 2018

U dolini Grebaje je od 1.- 3. juna održan Planinski festival “Prokletije 2018”. Petnaest planinara SRD “Montenegro tim” je pravilo društvo ostalim planinarima iz drugih PK Crne Gore. Lijepo vrijeme, prelijepa priroda, raznovrstan program i višednevno druženje sa iskusnim planinarima  su obilježili ovaj festival. Nekoliko stotina planinarki i planinara su planinarski dio programa izveli usponom na Popadiju (2057 mnv), Talijanku (2056 mnv) i Volušnicu (1879 mnv).

Pročitaj još

Dan nezavisnosti - uspon na Garač

                                     

  Mi, planinari “Montenegro tim-a”( Branka, Sanja, Bagi, Mićko, Mikan, Mladen, Nešo i Radovan)  smo  ovaj praznični dan  riješili da proslavimo usponom na Garač (Milunova bobija 1436 mnv), a po silasku, druženjem uz roštilj pored Slanog jezera. Uspon smo počeli iz Donje Markovine  po lijepom sunčanom vremenu. Markiranom stazom, uz  usputno zadržavanje radi fotografisanja, na vrh smo stigli laganim tempom za tri sata. Na Milunovoj bobiji smo se zadržali oko sat vremena, posmatrajući vrhove većine crnogorskih planina. Po silasku smo preko Čeva došli do Slanog jezera. Nastupajuća kiša nam je promijenila prethodni plan, tako da planirani roštilj organizujemo na terasi Tihove "Hacijende". Društvo nam sada prave i Ranko (Nikad nije kasno), Mikota i Božo, upravo  pristigli sa Velikog Žurima. Naše slavlje povodom ovog prazničnog dana, uz piće, jelo i pjesmu, trajalo je do same noći.

Pročitaj još

Prvomajski uranak 2018

Po slobodnoj procjeni, blizu 700 učesnika su lijepi, praznični prvomajski dan proveli višesatnim planinarenjem i druženjem u prirodnom okruženju Vojnika. Neprekidne kolone planinarki i planinara su se smjenjivale na vrhu, uživale u ljepoti planinske prirode, posmatrale snijegom prošararane vrhove, uz neizosaostavno fotografisanje. Za to vrijeme, tim naših planinarki i planinara, predvođeni Hafizom Muratovićem, od ranih jutarnjih sati su se pobrinuli da na licu mjesta – kod Molove kolibe, skuvaju, za sve učesnike, ovog puta “planinarski pasulj”, koji je za mnoge, kako se kasnije se ispostavilo, ukusom  nadmašio prošlogodišnji, vojnički. Hladno točeno pivo, kao i svake godine obezbijedila je “Pivara Trebjesa” za sve učesnike. Muzika sa razglasa je dodatno popravljala raspoloženje, a plesnom klubu „Sonrisa“ iz Podgorice, pri izvođenju  plesnih tačaka i narodnih kola, su se pridruživali i zainteresovane planinarke i planinari. Prisustvo i pozdravne riječi dvojice iskusnih planinara – predsjednika PSCG  dr Dragana Bulatovića i veterana Miodraga Mija Kovačevića su dodatno dali na značaju ovoj planinarskoj manifestaciji. Sportsko-rekreativno društvo „Montenegro tim“  se zahvaljuje svima koji su pomogli da se uspješno održi ovogodišnji Prvomajski  uranak, a to su: Planinarski savez Crne Gore, Pivara Trebjesa, IDEA, Elektroprivreda Crne Gore, Komunalno-Nikšić, Institut za crnu metalurgiju, Turistička organizacija Nikšić i Pekara Trend.

 P.S.  Nađeni izgubljeni ključevi, na njima metalni privjesak Ajfeloelov toranj i plastična aplikacija ajkule. Za informacije obratiti se na telefon: 067 561 325 ( Hafiz Muratović- restoran Lovačka priča). 

 

Pročitaj još

Poziv na Prvomajski uranak 2018

 Koji će se organizovati 1. maja 2018. godine na planini Vojnik, ukoliko vremenske prilike dozvole. Polazak je sa uobičajenog mjesta – Jasičje (oko 16 km na putu od Nikšića prema Žabljaku) između 8:30 i 9:00 h. Zainteresovani za autobuski prevoz iz Nikšića da dođu najkasnije do 8h ispred Tehnopolisa (bivšii Dom vojske)  u Nikšiću. Za autobuski prevoz obavezno je prijavljivanje zbog ograničenog broja mjesta. Staza je srednje teška, a zahtjevna je u pogledu visinske razlike (oko 950 m),  Planinari imaju mogućnost izbora, starom ili novom stazom. Učestvuje se na sopstvenu odgovornost, a za maloljetne na odgovornost roditelja ili staratelja.

Vojnički pasulj i nikšićko pivo su obezbijeđeni besplatno za sve učesnike. Muzika i dobro raspoloženje se podrazumijeva. Budući da se očekuje, kao i prošle godine preko 600 učesnika, svaki učesnik je dužan sa sobom ponijeti pribor za jelo  (kašiku, tanjir, činiju i sl.).

U slučaju lošeg vremena, manifestacija se pomjera za naredni vikend.

Poželjna je prijava dolaska Hafizu Muratoviću na brojeve: 069/062-251, 067/561-325, ili na mail srdtim@gmail.com.

Dobrodošli na 10 Prvomajski uranak na Vojniku!

SRD „Montenegro tim”

 

Pročitaj još

Trodnevno skijanje na Bjelasici

Poslije dužeg perioda loših vremenskih prilika, sastavila su se tri sunčana, prelijepa dana za skijanje. Staze sa puno snijega, izuzetno pripremljene, sa temperturom idealnom za skijanje  su omogućili vrhunski ski doživljaj.

Pročitaj još

Ostroškim stijenama

Višesatno druženje naših planinara PK "Balkan Montenegro" i SRD "Montenegro tim" je počelo obilaskom izvora Studenac i Vilina voda, koji se nalaze na par stotina metara od izvora Žljebovi, odakle počinje obilježena planinarska staza Kunak - Gornji manastir. Tom stazom smo laganim tempom došli do Ravne Lastve, vrha od 1106 mnv. Lijep dan i divan pogled na Nikšićko polje, Bjelopavlićku ravnicu i snijegom pokrivene vrhove većine crnogorskih planina su nas na vrhu zadržali duže nego što smo planirali. Plan nam je bio da se sa ovog vrha spuštimo niz stijene Ostroških greda do puta koji vodi preko prevoja Planinica, pa do polazne tačke - Kunka. Pošto smo planirano odradili, druženje smo nastavili u Tihovoj Hacijendi.

Pročitaj još

Pusti Lisac

Cilj nam je bio da popenjemo Pusti Lisac sa sjeverno - zapadne strane. Sa magistralnog puta Nikšić - Trebinje, poslije Trubjele, skrećemo put Brestica i na nekih 5,5 km od skretanja dolazimo do početka staze. Markiranom stazom po malom snijegu i prelijepom sunčanom vremenu, uspon je trajao sat i petnaest minuta. 

Pročitaj još

Ostroške grede

Nas 14 planinarki i planinara PSK “Bjelasica” iz Kolašina i SRD “Montenegro tim” iz Nikšića smo napravili planinarsku turu Ostroškim gredama. Kružna tura počinje iz Kunka (izvor Žljebovi) sa 610 mnv. Obilježenom stazom kroz listopadnu šumu se ide na prvi vrh greda, gledano od Nikšića, na visinu 1106 mnv - Ravna Lastva. Staza se nastavlja vrhom Ostroških greda i paralelno prati Među Vuka Manitoga  (crnogorski Kinenski zid) i ide na najviši vrh greda - Uroševa glavica (1154 mnv), prolazi iza Petrove glave( 1125 mnv). Sa bilo kog od ova tri vrha se pruža prelijep pogled na Nikšićko polje, Zetsko-Bjelopavlićku ravnicu, Garač, Orjen, Budoš, Pusti Lisac, Njegoš, Goliju, Durmitor, Žurimove, Maganik, Prekornicu, Prokletije, Rumiju, Lovćen. Staza dalje presijeca među, spuštajući se osunčanom stranom greda do pećine kod koje je prilaz i pogled na ulaz zaklonjen drvećem i rastinjem bujne kupine. Za pećinu postoji priča mještana susjednog sela Povije (po predanju njihovih predaka), da je bila na kratko utočište mošti Svetog Vasilija Ostroškog, prilikom odbrane manastira Ostroga od napada Turaka za vrijeme Omer- pašine vojne na Crnu Goru. Narodna pjesma Odbrana manastira Ostroga (1852-1853.g.) između ostalog kaže:

Arhimadrit starac Nikodime                                                                                                                       

 I Ostroški duhovnici s njime                                                                                                                                                  

Kroz noć kreću po vrletnoj stazi,                                                                                                                              

 Kud rijetko ljudska noga gazi.                                                                                                                                

Staza vodi do hladne pećine,                                                                                                                                            

 Pod visove Ostroške planine;                                                                                                                                                

U skrovište pod granitne stjene,                                                                                                                                       

Nose mošti svete i netljene,                                                                                                                                                    

Vasilija Božjeg ugodnika.                                                                                                                                                        

 A skrovište ovo, od vidika,                                                                                                                                                       

Zaklanjaju stjene i drveće;                                                                                                                                                       

Tamo Turci nikad doći neće...

 

Uskom stazom uz samu stijenu se dalje ide sve do Gornjeg manastira, pa zatim prečicama kamenim stepenicama i asfaltom do Donjeg manastira. Od Donjeg manastira postojećim asfaltnim putem se silazi do Povije odakle se usponom pored izvora Dobra voda preko Planinice dolazi do Kunka i izvora Žljebovi, mjesta polaska, gdje se završava kružna tura oko Ostroških greda (16km).

 

                                       

 

         

Pročitaj još

Uspon na Hajlu

Grupa od 14 planinara Sportsko-rekreativnog društva "Montenegro tim" je posjetila Hajlu (2403 mnv). Predvođeni iskusnim vodičem Mamkom, uspon je počeo od doma na Gropama. Tokom cijelog uspona nas je pratila magla i tako lišila zadovoljstva da nam ova divna planina pokaže sve svoje ljepote. Na vrhu, za odmor, osvježenje i fotografisanje nam je bilo dovoljno pedesetak minuta. Produžili smo grebenom i počeli spuštanje blagom strminom pokraj Biser vode, a onda nešto strmijim terenom do doma na Gropama. Čekale su nas zagrijane prostorije doma, ukusno jelo, hladno piće iz drvenog korita sa tekućom izvorskom vodom i muzika. Sve je to za nas urađno od strane ljubaznog domaćina, predsjednika Planinarsko-skijaškog kluba "Hajla" Feke Kurtagića sa saradnicima, i tako družeći se do kasno u noć, priredili nam ugođaj za pamćenje.  

Pročitaj još

DAN DRUŠTVA

Na prostoru Zabrana kralja Nikole u Morakovu su se okupili članovi našeg Sprtsko-rekreativnog društva, prijatelji planinari iz drugih klubova i mladi izviđači, kako bi obilježili 12 godina rada i postojanja našeg Sportsko-rekreativnog društva. Po lijepom, sunčanom vremenu, više od stotinu planinara su uživali u međusobnom druženju, pješačkoj turi oko Zabrana i planinarenju do vrha Maganika. Poslije, za neke napornog i dugog planinarenja, druženje je nastavljeno uz čuveni Hafizov pasulj, točeno pivo, i na kraju, jagnjeće pečenje, tek skinuto sa ražnja.

Pročitaj još

Pozivnica Stazom V. Vlahovića

 
 
 
 
 

Planinarski savez Crne Gore

KVP “Kapetan”,  SRD “Montenegro tim”

SRD “Pivara Trebjesa” i PK “Visokogorci Crne Gore”

 

pozivaju Vas da prisustvujete planinarskoj manifestaciji

 

„STAZOM VELJKA VLAHOVIĆA“

od kanjona Platije do Trmanja

subota 2. septembar 2017. godine

 

Okupljanje učesnika pohoda je u kanjonu Platije – Abisinija, na magistralnom putu

Podgorica-Kolašin, kod info-table „Veljko Vlahović“ do  9.00 sati, kada polazimo na uspon.

Za učesnike koji nemaju sopstveni prevoz, obezbijeđen je autobus iz Podgorice.

Za sve učesnike manifestacije organizatori su  obezbijedili ručak i osvježenje.

Molimo Vas da svoje  prisustvo  potvrdite i obavijestite nas ukolikoVam je potreban prevoz, najkasnije do srijede 30. avgusta, na email: info@pscg.me,

 ili na broj telefona 067/535 516 – Tatjana Ivanović

Pročitaj još

40. Memorijal "General Danilo Jauković"

 

 

 
 
 Pozivamo vas da  12. avgusta 2017. godine učestvujete zajedno sa nama u obilježavanju 40. Memorijala „General Danilo Jauković", gdje ćemo na skroman način obilježiti i 5. godina od postojanja Kluba vojnih planinara „Kapetan“.

Program aktivnosti 40. memorijala „General Danilo Jauković“, Durmitor, 2017.
 
12. avgust 2017.
 
8:00  polazak sa Sedla (formiranje grupa i vođenje od strane iskusnih planinskih vodiča).
 
I grupa – Bobotov kuk
 
·       Sedlo – 1.911 mnv
·       Urdeni do, Mliječni do
·       Zeleni vir – 2.028 mnv
·       Velika previja – 2.351 mnv
·       Bobotov kuk – 2.523 mnv
 
Staza je markirana.
Trajanje uspona oko 3-3,30 h
Visinska razlika 600 metara.
Stepen težine: naporno, eksponirano pod vrhom.
 
II grupa – Škrčka jezera
 
·       Sedlo – 1.911 mnv
·       Škrčko ždrijelo 2.114 mnv
·       Škrčka jezera 1.686 mnv
 
Staza je markirana.
Trajanje uspona oko 3-3,30 h
 
15:00 zajednički ručak  (vojnički pasulj) u Dobrom dolu uz hladno Nikšićko pivo.
 
Za uspon je potrebno da ponesete ranac (vodu, lagane sedviče, voće, slatkiše, rezervnu majicu) i da imate odgovarajuću višeslojnu odjeću.
 
Obuća treba da je udobna sa pokrivenim zglobovima (gojzerice).
 
U skladu sa dobrom planinarskom praksom, otpad treba da odložite na predviđena mjesta za bacanje otpada (plastične kese koje će biti istaknute na vidnom mjestu) ili da ga ponesete sa sobom.
 
U slučaju loših vremenskih uslova, manifestacija se odlaže.
 
Organizatori planinarskog okupljanja su:
Klub vojnih planinara „Kapetan“, SRD „Montenegro tim“ i
SRD „Pivara Trebjesa“
uz podršku Planinarskog saveza Crne Gore i Nacionalnog parka “Durmitor”.
 
 
Veoma se radujemo vašem dolasku i lijepom planinarskom druženju!
Pročitaj još

Planinski festival 2017

 Na „Planinskom festivalu – 2017“ priznanja za „Montenegro tim“

 

Planinarski savez Crne Gore, povodom 66 godina od osnivanja, u Kolašinu od 2. do 4. juna 2017. organizovao je prvi „Planinski festival“ na kojem su, osim planinara iz čitave Crne Gore, prisustvovali predstavnici Planinarskih saveza iz 13 zemalja Evrope.

 

Bogat i sadržajan program Festivala fokusiran je na promociju i afirmaciju planinarstva, sportskog duha i kulture, zdravih stilova života, ali i prirodnih, turističkih i kulturnih potencijala Kolašina i okruženja. Festival se sastojao iz više događaja koji su se odvijali na različitim lokacijama u Kolašinu i okolini.

 

“Planinski festival – Kolašin 2017” je 02. juna zvanično otvorila predsjednica Opštine Kolašin, gospođa Željka Vuksanović. Aktivnosti prvog dana su bile:

 

·         Festival je započeo otvaranjem izložbe fotografija „Planine Crne Gore“. Na konkurs je prijavljeno 300 fotografija. Radove je poslalo ukupno 69 autora, od čega 12 stranih (Srbija, Francuska, Hrvatska, Slovačka i Estonija). Pored nagrađenih i fotografija sa pohvalom, žiri je odabrao još 14 fotografija, koje su izložene u Centru za kulturu u Kolašinu. Izložbu je otvorila mr Vesna Bulatović, članica Upravnog odbora Planinarskog saveza Crne Gore i SRD „Montenegro tim“ iz Nikšića.

 

·         Premijera filma „Denali 2012“ je izazvala posebno oduševljenje, a i suze prisutnih u sali Centra za kulturu. Prikazan je uspon prve crnogorske ekspedicije na najviši vrh sjeverne Amerike – Denali (6194 mnv), koji je ujedno i najhladnija planina svijeta. Junaci filma – članovi ekspedicije: Dragan Bulatović, Milan Radović, Boris Čelebić, Aleksandar Đajić i Zoran Prljević iz PK Visokogorci su se pojavili pred publikom, koja ih je uz ovacije pozdravila.

 

·         Na promociji četvtog broja „Planinarskih novina“ govorili su glavni i odgovorni urednik mr Darko Brajušković, zamjenik urednika dr Mirko Jakovljević i pjesnik akademik Janko Vujisić.

 

Drugog dana Festivala na nekoliko lokacija u Kolašinu i okolini dešavalo se više značajnih i zanimljivih događaja:

 

·         Na Bjelasici je organizovano planinarenje od planinarskog doma na Vranjaku do najvišeg vrha Bjelasice, Crne Glave (2139mnv). U isto vrijeme na „Brezi” i na terenima Bašanje brdo održano je takmičenje u planinarskoj orjentaciji “Montenegro kup 2017”.

 

·         U kasarni „Breza” i na poligonu za sportsko penjanje u Biočinovićima realizovan je seminar u sportskom penjanju koji je vodio referentni predavač Matjaž Šerkezi, predstavnik Slovenije u komisiji Međunarodne planinarske federacije (UIAA) u kojoj se bavi standardima, obukama i treninzima.

 

·         Istovremeno u hotelu Bjanka održan je XVIII sastanak Balkanske planinarske unije. U pitanju je Regionalna planinarska asocijacija koju čine planinarski savezi svih balkanskih zemalja, od Turske do Slovenije. Ovom sastanku prisustvovali su predstavnici Češke, Mađarske i Austrije.

 

·         Na Svečanoj akademiji u Centru za kulturu nadahnuto je govorio  predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore dr Dragan Bulatović, zatim predsjednik Balkanske planinarske unije prof. dr Jovica Ugrinovski, predsjednica Skijaškog saveza Crne Gore gospođa Vesna Medenica. Kulturno – umjetnički program su izveli afirmisani umjetnici sa tradicionalnim pjesamama i igrama iz Kolašina: KUD „Mijat Mašković“ i ženska pjevačka grupa KUD-a „Mijat Mašković“. Crnogorsku himnu izveo je dječji hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Kolašina, a veoma zapažene instrumentalne nastupe imale su učenice Škole, koje su nagrađivane na različitim međunarodnim takmičenjima: Gala Dulović, Helena Vuković, Viktorija Tatić i Nađa Grdinić. Svečani dio programa oba dana vodila je Radmila Krgović.

 

Planinarski savez Crne Gore je povodom jubileja „66 godina na visini“ dodijelio nagrade i priznanja zaslužnim planinarima, klubovima i institucijama koje su pomagale i doprinosile razvoju i unapređenju planinarstva prethodnih decenija. SRD „Montenegro tim“ je dobio tri priznanja: za doprinos razvoju planinarstva diplomu je dobio potpredsjednik Hafiz Muratović, SRD „Montenegro tim“ je dobio diplomu u kategoriji planinarskih klubova, a za poseban doprinos razvoju planinarstva mr Vesna Bulatović dobila je srebrnu značku.

 

Za dobitinike nagrada i priznanja, kao i za goste iz inostranstva, organizovano je druženje uz muziku u restoranu „Planinar“.

 

Trećeg dana Festivala organizovan je izlet za predstavnike Balkanske planinarske unije do Manastira Morača i na Biogradsko jezero. Završetkom programa seminara za sportsko penjanje prvi Planinski festival, događaj od istorijske važnosti, je zatvoren.

 

Bilo je zadovoljstvo i ponos učestvovati u organizaciji i realizaciji „Planinskog festivala – Kolašin 2017“. Sigurna sam da će ovaj uspjeh uticati na dalje jačanje entuzijazma i širenje posvećenosti i onih koji nijesu bili ranije motivisani, a time i na širenje misije planinarenja kao načina života.

 

Vesna Bulatović,

članica Upravnog odbora PSCG i SRD “Montenegro tim”

 

 

 

Pročitaj još

Prvomajski uranak - 2017

Montenegro tim“ okupio oko 600 planinara na Vojniku „Prvomajski uranak - 2017“ je i ove godine je bio izuzetno posjeden. Iako je prvomajsko jutro izgledalo sivo i sumorno, pretvorilo se u blistav dan, kao da je više stotina ljudi koji su krenuli uz planinu svojom voljom i energijom pomjerili oblake. Kao što smo najavili „Planina, Pasulj, Pivo, Ples i Prvomajski uranak su Privilegija za Planinare ukoliko su Pripremljeni, Poštuju Planinu i Pravila Planinarenja!“ planinari su poštovali pravila, zato su došli zdravo i veselo na pasulj i pivo i uživali u plesu. Sportsko-rekreativno društvo „Montenegro tim“ iz Nikšida se zahvaljuje: Planinarskom savezu Crne Gore, Vojsci Crne Gore, Klubu vojnih planinara „Kapetan“ i Sportsko-rekreativnom društvu „Pivara Trebjesa“ bez kojih ne bi bilo mogude organizovati ovako masovnu planinarsku manifestaciju. Zahvaljujemo se sponzorima „Idea“ i „Deviz“ koji su donirali hranu, „18. oktobar“ za autobuski prevoz od Nikšida, „Zahumlju“ za muziku, plesnom klubu „Sonrisa“ za izuzetan plesni doživljaj i podgoričkom „Sportu za sve“ koji je obezbijedio autobus iz Podgorice. Najveda radost za organizatore su učesnici, zato je „Montenegro tim“ je pripremio zahvalnice za klubove koji su prisustvovali „Prvomajskom uranku – 2017“, a koje de biti uručene na nekom od narednih planinarskih druženja. Zahvalnice su pripremljene za klubove čiji članovi su se potpisali, a ako je neki planinarski klub preskočen, molimo da se javi.

1. „Vučji zub“ – Trebinje 2. „Volujak“ – Gacko 3. „Vjeverice“ – Kotor 4. „Visokogorci“ – Podgorica 5. „Sport za sve“ – Podgorica 6. „Sonrisa“ – Podgorica 7. „Soko“ – Cetinje 8. „Ragbi klub“ – Cetinje 9. „Prekornica“ – Danilovgrad 10. „Pivara Trebjesa“ – Nikšić 11. „Piva“ – Plužine 12. „Pestingrad“ – Kotor 13. „Neven“ – Podgorica 14. „Mala družina“ – Nikšić 15. „Koritnik“ – Bileća 16. „Komovi“ – Podgorica 17. „Kapetan“ – Podgorica 18. „Kapetan Angel“ – Cetinje 19. „Javorak“ – Nikšić 20. „Izviđački odred“ – Podgorica 21. „IPA Planinar“ – Podgorica 22. „Gorica“ – Podgorica 23. „Bukovik“ – Sarajevo 24. „Brezovača“ – Sarajevo 25. „Bjelašnica“ – Sarajevo 26. „Bjelasica“ – Kolašin 27. „Berane“ – Berane 28. „Balkan“ – Nikšić.

Do sljededeg planinarskog druženja, hvala svima!

SRD „Montenegro tim“ 

Pročitaj još

Poziv za sve planinare i ljubitelje prirode na „Prvomajski uranak – 2017“ koji će se organizovati u

1. maja 2017. godine na planini Vojnik, ukoliko vremenske prilike dozvole. Polazak je sa uobičajenog mjesta – Jasičje (oko 16km na putu od Nikšića prema Žabljaku) između 8:30 i 9:00h. Zainteresovani za autobuski prevoz iz Nikšića da se dođu najkasnije do 8h ispred starog Doma vojske u Nikšiću. Za autobuski prevoz obavezno je prijavljivanje zbog ograničenog broja mjesta. Staza je srednje teška, a zahtjevna je u pogledu visinske razlike (oko 1000m), mada je predviđena i kraća varijanta. 

Vojnički pasulj i nikšićko pivo su obezbijeđeni besplatno za sve učesnike. Muzika i dobro raspoloženje se podrazumijeva.

U prilogu je flajer sa programom aktivnosti i ostalim informacijama.

Poželjna je prijava dolaska Hafizu Muratoviću na brojeve: 069/062-251, 067/561-325, ili na mail srdtim@gmail.com.

Dobro došli na 12. Prvomajski uranak na Vojniku!

SRD „Montenegro tim

Pročitaj još

U susret proljeću

Visokogorci Crne Gore, Planinarski savez Crne Gore i Fond za razvoj Kuča "Marko Miljanov" su u subotu 18.marta 2017. godine organizovali planinarsku pješačku turu U susret proljeću-stazom Marka Miljanova. Krenulo se od Doljana preko izvora Peuta, sela Gornja Vrbica, starim rimskim putem do Orljeva i Meduna. Tako je u susret proljeću, stazom dužine 7 kilometara krenulo oko 40 učesnika, a među njima i 12 planinara SRD "Montenegro tim-a". Lijepo vrijeme, lagani tempo, optimalni odmori i raznolika struktura učesnika (namlađi od 5 mjeseci, a nekolicina preko 60 godina) uz srdačnu dobrodošlicu ljubaznih domaćina iz Fonda za razvoj Kuča ( doček sa priganicama i medom, uz ostalo jelo i piće), skupa čine da se ovaj dan zaista po lijepom pamti. Pozdravne riječi organizatora i istorijski čas ispred Memorijalnog muzeja Marka Miljanova kao i razgledanje muzejskih eksponata su upotpunili sveukupni ugođaj za sve nas. 

 

 

Pročitaj još

Skijanje na Bjelasici

Skijaši rekreativci su po sunčanom ali prohladnom vremenu skijali na dobro pripremljenim stazama Ski centra Kolašin 1450.

Pročitaj još

Memorijal general Danilo Jauković

 

Tradicionalno okupljanje planinara na Durmitoru, povodom 39. Memorijala „General Danilo Jauković“, održaće se 13-14.07.2016. godine, u organizaciji kluba vojnih planinara „Kapetan”, uz podršku Planinarskog saveza Crne Gore, NP "Durmitor" i sportsko rekreativnog društva „Pivara Trebjesa“.
 
- 13. jula će se položiti vijenac generalu Danilu Jaukoviću, na lokalnom groblju na Žabljaku, potom je planirano okupljanje i druženje planinara uz logorsku vatru u Dobrom dolu.
 - 14. jula će se formirati dvije grupe učesnika, od kojih će jedna grupa izvršiti uspon na Bobotov kuk (2524), dok će druga grupa obići Škrčka jezera.
Memorijal  je posvećen proslavljenom generalu, narodnom heroju i planinaru Danilu Jaukoviću, koji je svojim načinom života na najbolji način promovisao planine i planinarstvo Crne Gore.

Pročitaj još

Prvomajski uranak - 2016.

Ukoliko vremenske prilike dozvole, planinarska manifestacija „Prvomajski uranak – 2016“, ove godine će se realizovati u subotu 7. maja 2016. godine, na planini Vojnik, u blizini Nikšića.
Povodom proslave decenije obnove nezavinosti i hiljadu godina državnosti, uobičajeno planinarenje i druženje će uljepšati plesni klub „Sonrisa“ iz Podgorice. Vojska Crne Gore će pripremiti pravi vojnički pasulj, SRD „Pivara Trebjesa“ točiti hladno Nikšićko pivo, a „Plantaže“ vino Vranac. Obezbijeđen je autobuski prevoz od Nikšića do Jasičja. Kao i prethodnih godina, sve je potpuno besplatno!

Pročitaj još

38. MEMORIJAL DANILO JAUKOVIC

Klub vojnih planinara “Kapetan”, SRD “Montenegro tim” i “ SRD Pivara Trebjesa” uz podršku Planinarskog saveza Crne Gore i Nacionalnog parka “Durmitor” planiraju organizaciju 38. Memorijala “General Danilo Jauković” na Durmitoru. Memorijalni uspon na Bobotov kuk (2523 mnv), ukoliko vremenske prilike budu povoljne, planiran je za 13. jul 2015. godine, na Dan državnosti Crne Gore.

Memorijal je posvećen proslavljenom generalu, narodnom heroju i planinaru Danilu Jaukoviću koji je svojim načinom života na najbolji način promovisao planine i planinarstvo Crne Gore

LIFLET preuzmi
PROGRAM AKTIVNOSTI preuzmi

Pročitaj još

REALIZOVAN „PRVOMAJSKI URANAK – 2015“ NA VOJNIKU

„Prvomajski uranak“ je tradicionalni planinarski uspon, koji se na planini Vojnik ove godine održava, jubilarni, deseti put. Zbog nestabilnih vremenskih prilika realizovan je 03. maja 2015.

Inicijativu za obnavljanje prvomajskih druženja na planini, pokrenula je grupa entuzijasta koji se sada okupljaju u Sportsko-rekreativnom društvu „Montenegro tim“. Nikšićki jeti - Hafiz Muratović, svojom zaljubljenošću u planine i druženja, „inficirao“ je generacije mladih, a i onih starijih, da osjete dah proljeća koje se budi, daleko od gradske vreve.

Organizatori ovogodišnjeg uspona na Vojnik su: SRD „Montenegro tim“, SRD „Pivara Trebjesa“, Klub vojnih planinara „Kapetan“ i Planinarski savez Crne Gore. Pozivu organizatora odazvalo se oko 500 ljubitelja prirode, rekreativaca i planinara iz više od 20 planinarskih klubova, koji čine neizostavni dio „Prvomajskog uranka“.

Posebno lijepo je bilo vidjeti veliki broj djece i mladih, koji su uobičajene aktivnosti, često fizički pasivne, zamijenili aktivnim boravkom u prirodi i veličanstvenim pogledom sa vrha planine. Oni koji imaju dosta godina na papiru, došli su da dokažu sebi i drugima da godine često nijesu prepreka za „osvajanje“ visokih vrhova, a neki i da prevaziđu sami sebe.

Na vrh Vojnika (1998 mnv) ove godine izašli su i Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, bivši ambasador Njemačke Pius Fischer, a planinario je i Petr Šmejkal, otpravnik poslova u Ambasadi Češke.

Oko 8:30h na Jasičju (1033 mnv) okupila se impozantna grupa. Prvo su svima podijeljeni flajeri i program aktivnosti. U ime organizatora, grupu je pozdravila predsjednica SRD „Montenegro tim“ Vesna Bulatović, a zatim su, predvođeni iskusnim planinskim vodičima, krenuli ka vrhu Vojnika. Manji broj učesnika, došao je do Štirnog dola (1532 mnv) i vratio se do mjesta za ručak, dok su oko 400 odvažnih i jakih dostigli vrh.

Sa vrha su mogli vidjeti: Durmitor, Sinjajevinu, Goliju, Volujak, Veliki vitao, Orjen, Lovćen, Rumiju, Prekornicu, Prokletije, Maganik, Kapu Moračku, čak i udaljenije planine van Crne Gore.

Kod Molove kolibe vratili su se rumeni i ushićeni, a čekao ih je topao vojnički pasulj i hladno Nikšićko pivo. Vojska Crne Gore, preko Kluba vojnih planinara „Kapetan“, i ove godine svojim prisustvom i neponovljivim vojničkim pasuljem, obradovala je sve prisutne. Kada su članovi SRD „Pivara Trebjesa“ počeli da toče hladno pivo na livadi, nastalo je oduševljenje.

Sve je to začinjeno divnim pjesmama i zvucima harmonike i klarineta.

Iskustva i emocije koje se dožive na planini teško je opisati, a kada se osjete, otkrivaju se nove dimenzije života.

Do sljedećeg „Prvomajskog uranka – 2016“ ostaju lijepa sjećanja i uspomene.

U ime organizatora,
Vesna Bulatović

Pročitaj još

PLANIRANE AKTIVNOSTI ZA 2015. GODINU

- Prvomajski uranak na planini Vojnik, kao jednodnevna planinarska tura (1. maj 2015. godine, planirano oko 400 učesnika),
- Memorijal Danila Jaukovića, kao jednodnevna planinarska tura na Durmitoru uz dvije noći kampovanja na Dobrom dolu ( 12-14. jul 2015. godine, planirano oko 400 učesnika),
- Stazom Veljka Vlahovića (Trmanje, 5. septembar 2015. godine).
- Dan oslobođenja Nikšića, koji je ujedno i dan našeg Društva, kao jednodnevna planinarska aktivnost (vikend uoči ili vikend posle 18. septembra, broj učesnika je ograničen na članove Društva i pozvane članove drugih planinarskih klubova sa kojima intenzivno sarađujemo, planirano oko 80 učesnika). Mjesto održavanja će odrediti Upravni odbor Društva.
- Mnoštvo uspona koje izvode manje grupe naših članova (planine Crne Gore).
- Planinarenja gdje su članovi našeg Društva stalni učesnici akcija koje organizuju drugi klubovi iz Crne Gore i regiona.

Pročitaj još

LJETNJA PLANINARSKA ŠKOLA ZA DIJASPORU IZ CRNE GORE (OD 01. AVGUSTA DO 15. SEPTEMBRA 2014)

Organizatori „Planinarske škole za dijasporu iz Crne Gore 2014“ su Sportsko-rekreativno društvo „Montenegro tim“ iz Nikšića (predsjednica Vesna Bulatović) i Planinarski i Ski klub „Hajla“ Rožaje (predsjednik Fevzija Kurtagić).

• Ciljevi organizacije „Planinarske škole za dijasporu iz CG - 2014“ su:

- savladavanje osnovnih vještina boravka u prirodi;
- razvijanje ljubavi prema prirodi kroz upoznavanje planina;
- razvijanje svijesti o značaju zaštite prirode i unapređivanja čovjekove okoline;
- promocija prirodnog, kulturnog i istorijskog bogatstva Crne Gore;
- popularizacija aktivnosti na planinama, posebno među učenicima i studentima
- ostvarivanje principa kolektivnog rada i pojedinačne odgovornosti;
- relaksacija od svakodnevnih obaveza i dostizanje boljeg kvaliteta života;
- stvaranje prilika za druženja i uspostavljanje prijateljstava i veza među ljudima;
- razmjena iskustava iz različitih oblasti interesovanja;
- afirmisanje zdravih stilova života;
- uspostavljanje veze dijaspore sa domovinom;
- aktivna komunikacija na jeziku sredine...

• Osnovni podaci o „Planinarskoj školi za dijasporu iz CG - 2014“:

- možete odabrati termine boravka u periodu od 01. avgusta do 15. septembra 2014. godine, minimum su tri dana;
- sa ponuđenog spiska aktivnosti (Obrazovni program) možete odabrati koje želite za naznačeni period;
- grupe se formiraju zavisno od uzrasta (djeca do 7 godina sa roditeljima, 14-18 godina, 18-25 godina, više od 25 godina);
- broj polaznika po grupama će se formirati u skladu sa kapacitetom planinarskog doma;
- mjesto održavanja je planina Hajla u blizini Rožaja i okolni vrhovi Žlijeb i Rusolija, sa jednodnevnim izletom i obilaskom speleoloških destinacija;
- učesnike Škole preuzimamo, po dogovoru, u Podgorici ili Rožajama i vraćamo ih na isto mjesto po završetku Škole;
- jezici komunikacije su, uz crnogorski: engleski, njemački i turski;
- osnovnu zdravstvenu zaštitu (prvu pomoć) pruža medicinski tehničar koji je na planini prisutan non-stop, u domu je obezbijeđen pribor za prvu pomoć;
- u slučaju hitne zdravstvene potrebe, organizuje se prevoz automobilom a dostupan je i helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore;
- udoban smještaj obezbijeđen je u planinarskom domu „Grope“ na oko 2000 mnv;
- uslove smještaja uz fotografije možete vidjeti na linkovima: https://www.facebook.com/pages/Planinarski-i-Ski-klub-Hajla-Rozaje/207493404878?fref=ts, https://www.youtube.com/watch?v=2p3cMC_pQEc;
- u planinarskom domu veoma se vodi računa o higijeni;
- hrana je zdrava i organska iz okoline planinarskog doma;
- pored planinarskog doma je izvor čiste vode;
- program Škole realizuju iskusni i licencirani planinari iz Planinarskog i Ski kluba „Hajla“ sa saradnicima;
- na kraju boravka učesnici dobijaju sertifikat za učestvovanje sa fotografijama i mail adresama;
- cijena boravka formira se zavisno od broja dana boravka, a obuhvata: prevoz od Podgorice ili Rožaja do planinarskog doma i obratno, pun pansion i aktivnosti po danima;
- cijenu boravka i konkretne uslove dostavljamo vam nakon formiranja grupa, a vi odgovarate da li je prihvatate;

• Program „Planinarske škole za dijasporu iz CG - 2014“:

- preuzimanje polaznika Škole, prevoz do planinarskog doma „Grope“ na Hajli;
- aktivnosti prvog dana po dolasku (welcome party);
- obrazovni program po danima raspoređen je zavisno od broja dana (u nastavku);
- plan animacija polaznika Škole (kviz, viteške igre, pjesme, igre, tajni prijatelj, različite kulture, tajni dirigent, takmičenja...);
- dan prije odlaska je završna svečanost (leavers party);
- otpremanje polaznika škole do mjesta polaska iz Crne Gore, ili po dogovoru;

• Obaveze polaznika „Planinarske škole za dijasporu iz CG - 2014“:

- poslati ispunjenu Prijavu za kandidate na mail vesna.bulatovic@t-com.me (po interesovavnju, dobijate je na mail);
- potrebna lična dokumenta;
- za maloljetna lica potpisana saglasnost od roditelja;
- polisa putnog ličnog osiguranja;
- planinarska oprema za sebe i potrebna garderoba (dobićete spisak nakon prijavljivanja);
- poštovanje Kućnog reda koji je istaknut u planinarskom domu;
- poštovanje Planinarskog kodeksa i Zakona o planinskim stazama (dobićete flajer);
- plaćanje troškova boravka, pri dolasku avansno 30%, a na kraju ostatak;

Obrazovni program: „Planinarske škole za dijasporu iz Crne Gore – 2014“

a) Obrazovni dio programa Škole može sadržati sljedeće aktivnosti (zavisno od broja dana):

1. Izlazak na vrhove: Hajla 2403 mnv, Ahmica 2272 mnv i ostale niže vrhove;
2. Planine u Crnoj Gori: postanak, reljef, osnovne karakteristike;
3. Zaštita prirode: uloga i zadaci planinara u zaštiti planinske prirode;
4. Meteorologija: faktori vremena (temperatura, vlaga, vazdušni pritisak, oblaci), atmosferske pojave, vremenske prognoze;
5. Oprema: lična i zajednička oprema, tehnička oprema, izbor opreme prema vrsti i težini uspona, održavanje i čuvanje;
6. Pripreme za odlazak u planinu: psihička i fizička priprema, izbor cilja, izbor hrane i opreme za turu;
7. Boravak u planinama: specifičnosti dužeg boravka u planinama, planinarski domovi i kuće (kućni red, ponašanje u slučaju nedostatka prostora, minimum vode, mogućnosti prehrane), skloništa, logorovanje, higijena u planinama;
8. Kretanje u planinama: osnovna pravila za kretanje, uspon i silaz, tehnika, brzina, ritam, odmor i odmorišta, teren kojim se kreće, priređeni i osigurani putevi (markacije i markiranja), osigurani putevi i mimoilaženja, vođenje planinara, odnos vodiča i grupe planinara;
9. Opasnosti u planinama: objektivne i subjektivne opasnosti, otklanjanje i izbjegavanje opasnosti, signalizacija u slučaju opasnosti ili nesreće;
10. Prva pomoć: smisao prve pomoći, nadziranje glavnih životnih funkcija, sprečavanje četiri glavne opasnosti (šok, krvarenje, gušenje, infekcija), ozljede i način pružanja prve pomoći;
11. Osnove spašavanja: obavještavanje o nesreći, orgazovanje spašavanja, transport unesrećenoga;
12. Orijentacija: strane svijeta, približna orijentacija prema terenu, kretanje uz kartu i kompas, topografski znakovi, korištenje GPS uređaja;
13. Ostalo o planinarenju: planinarska fotografija, vođenje planinarskog dnevnika, sakupljanje planinarskih suvenira;
14. Biciklizam: planinski biciklizam (u Planinarkom domu su bicikla)
15. Opšti podaci o Crnoj Gori: površina, broj stanovnika, geografske karakteristike...
16. Kulturna baština Crne Gore: ostaci drevne prošlosti, sakralni objekti, stari gradovi, spomenici, muzeji, kulturno-zabavne manifestacije, narodna umjetnost, običaji, tradicionalna muzika...
17. Ljekovito bilje: branje ljekovitog bilja i šumskih plodova (borovnice, čajevi, ribizle, maline, pečurke...);
18. Seoska gazdinstva: kuvanje, učestvovanje u aktivnostima seoskih gazdinstava...
19. Crnogorski jezik: komunikacija.

b) Plan animacija polaznika Škole sadrži različite zanimljive aktivnosti prilagođene grupama polaznika: kviz, viteške igre, pjesme, igre, tajni prijatelj, različite kulture, tajni dirigent, takmičenja...

Za dodatna pitanja možete pozvati +382 67 398 380 predsjednicu SRD „Montenegro tim“ Vesnu Bulatović (crnogorski jezik) ili pisati na mail vesna.bulatovic@t-com.me
Linkovi: http://www.montenegrotim.me/ https://www.facebook.com/pages/Planinarski-i-Ski-klub-Hajla-Rozaje/207493404878?fref=ts

Dobro došli u Crnu Goru!
Srdačno, Vesna Bulatović

Pročitaj još

Maganik

SRD " Tim" na Maganiku, na Međeđi vrh 2139 mnv.

Pročitaj još

Prvomajski uranak - 2009

Drugi Prvomajski uranak u organizaciji SRD "Tim". Uspon na Vojnik na 1998 mnv.

Pročitaj još

Prvomajski uranak - 2008

 Prvi maj - Međunarodni praznik rada nas je motivisao da ga obilježimo radno-planinarski, usponom na planinu Vojnik. Po lijepom sunčanom vremenu od Molove kolibe do vrha Vojnika, ispelo se pedesetak planinarki i planinara. Po silasku se nastavilo sa druženjem uz harmoniku, pjesmu, jagnjeće pečenje i NK pivo. Tako je realizovan prvi Prvomajski uranak.

Pročitaj još

Četiri gore Crne Gore - Mali Žurim 1965 mnv

Preko Vučja, cvijećem uljepšanog Konjskog i Bojovića bara, dolaze do Malog Žurima, planine, čija je fotografija obilježje loga SRD Tima.  Na vrhu ustaljene radnje: posmatranje proljećnog pejzaža travnatih površina Lukavice i susjednog Ilijinog vrha, Velikog Žurima, Borovnika, Gackovih greda, te sniježnih vrhova Maganika, Durmitora, Prekornice, Komova, Prokletija, Lovćena, fotogrsfisanje, upisivanje u knjigu i neizostavno otvaranje četvrte flaše crmničkog vina. Sa Malog Žurima silaze pored Turske kamenice, Zagaračkim Katunom i sredininom Bojovića bara, koje su obrasle mladom zelenom travom, pa su, da bi skratili put izabrali tu prečicu, što je bio loš potez . Bojovića bare su u to doba godine, kada se otapaju snjegovi, prave bare, što su iskusili kada su ugazili u gustu zelenu travu, koja je samo par centimetara virila iz vode. Budući da su svi napunili gojzerice vodom, pravac  kretanja nijesu mijenjali nego su nastavili, i na kraju pregazili naraslu rječicu uz asfaltni put. Marko, vidno ljut  izborom kretanja preko bare, ovu rječicu je pretčao i prilično se okupao. Uz smijeh i komentare ovakvog ishoda, zamijenili su mokru obuću i odjeću. Opšte zadovoljstvo ispunjenim planom, viđenim i doživljenim su upotpunili gala večerom u Kolibi kod Cicmila u Bogetićima.

''Maj je devetnaesti, 8:42 PM – 2006. godine, u Kolibi se pravi zadnja fotografija misije - Četiri gore Crne Gore. Uz večeru, prenose Žaru, sekretaru SRD „TiM“, utiske i doživljaje sa osmodnevnog planinarenja, uz žal što i on nije bio sa njima.''

Dva dana je do referenduma o nezavisnosti Crne Gore. Misija je imala za cilj da putem njihove snažne želje, tada uoči referenduma, emocijama, kroz aktivnosti planinarenja i doživljaja prirodnih ljepota naše drage domovine, daju doprinos ostvarenju sna većeg dijela građana Crne Gore i povrate nezavisnost. U svakom logoru njihov šator je krasila zastavica CG. Na svakom vrhu od 4 gore raširili su  zastavu Crne Gore, nazdravili  za ono veliko DA.

 

Njihove želje su se ostvarile, a molitve uslišile.

Pročitaj još

Četiri gore Crne Gore - Durmitor - Šljeme 2455 mnv

Dolaze u Žabljak oko 13 sati i kreću u šetnju gradom i trgovinu neophodne hrane i pića . Po planu je trebalo da se penje Bobotov kuk. Ali, snijeg i nedostatak opreme za penjanje po snijegu su ih preusmjerili na Šljeme. Penjanje počinju sa lijeve strane skijališta Savin kuk, po travnatom terenu a sunčanom i vjetrovitom vremenu. Zadnju četvtinu rute prelaze po snijegu  bez nekog većeg napora. Pogled sa vrha je fantastičan. Snijegom prošarani vrhovi Durmitora, skijalište, nekoliko jezera, visoravan koja počinje da zeleni i još mnogo toga su slike koje su ih zadržale na vrhu znatno više nego što su planirali. Obavezno fotografisanje i naravno,  sa zadovoljstvom otvaraju i treću flašu crmničkog vina. Po silasku odmah nastavljaju do Kanjona Komarnice, gdje namjeravaju  da postave logor. Dolaze u predvečejre, razapinju čerge pored Komarnice, pale vatru i montiraju roštilj. Uz roštilj, pivo i vino, hlađeno u Komarnici, oko logorske vatre ćakulaju zadovoljni do sada odrađenim, doživljenim i viđenim.

 

I ovdje je bila prisutna jutarnja rječna izmaglica. Pažnju im skreće vodopad Skakavica. Uzimaju fotoaparate i oprezno po nepristupačnom i rosom klizavom terenu, prilaze vodopadu nebi li napravili što bolju fotografiju. Skakavica punog volumena, zavijena u izmaglici koja pri dodiru sa tlom pjenuša, pršti i dimi, uz, za vodopade karakteristične zvukove, izgleda zaista prelijepo. Poslije jutarnje kafe, rakije i doručka, pakuju se i idu na četvrtu goru Crne Gore, na Mali Žurim – 1965 mnv.

Pročitaj još

Četiri gore Crne Gore - Lovćen - Jezerski vrh 1657 mnv

Iz Kotora su krenuli po lijepom sunčanom danu nakon pakovanja opreme i doručka. Staza vodi pored zidina starog grada do crkve Sv. Đorđa gdje se kratko zadržavaju radi fotografisanja i uživanja u ljepoti koje pruža „Nevjesta Jadrana“. Nastavljaju popločanom stazom, putem kojim su stari Crnogorci silazili  u Kotor da pazare ,da  prodaju svoje proizvode, a kupuju so, ulje, brašno. Veliki broj serpentina su, gdje je to bilo moguće, skratili prečicama. Bilo je i malo lutanja na dijelu staze obrasle visokom i gustom šumom. Poslije dva ipo, tri sata stižu na Krstac, idu asfaltnim putem do ulaza u Nacionalni park. Budući da su im kola ostala u Kotoru, Tiho i Mikan  se vraćaju  po kola, a Mićko i Marko nastavljaju dalje do Ivanovih korita. Brzo se spuštaju do grada, kratko odmaraju uz hladno pivo, sjedaju u kola i nazad put Ivanovih korita. Po dolasku, prave mali odmor, ostavljaju auto na mjesto izabrano za logorovanje i nastavljaju uspon na Jezerski vrh markiranom planinarskom stazom. Kod zadnjih stepenica pred Mauzolejom gaze po još neistopljenom nametu snijega. Tu, pred kapijom Mauzoleja se otvara druga flaša crmničkoga vina uz neizostavno fotografisanje. Po silazku, na Ivanovim koritima podižu logor, po mraku pale logorsku vatru, i uz jelo i piće svode utiske ovoga uspona.

Rano ustajanje, novi dan, pospremanje, doručak, rekreacija odbojkom i plovkanjem (ko izgubi plaća pivo na Cetinju). Nešto prije podne kreću za Njeguše gdje posjećuju Njegoševu rodnu kuću. Na putu prema Cetinju javlja se ideja da mimo plana prođu kanjonom Mrtvice od Mrtvog Dubokog do Veljeg Dubokog i nazad. Posle kraćeg zadržavanja na Cetinju, nastavljaju put Kolašina. Dolaze do Međuriječja gdje skreću prema Mrtvom Dubokom i postavljaju logor u Gojačevini. Sredina je maja, vegetacija buja, otapaju se snjegovi sa vrhova obližnjih palanina, pa je i Mrtvica najljepša upravo tada. Tu, u logoru, čuju muziku njenih talasa  koja se nekako prirodno uklapa u očekivanu tišinu nastupajućeg predvečerja. Logorska vatra se pali i začas rasplamsava, što je Tihu bio znak da priprema večeru. Ostali obezbjeđuju drva i održavaju vatru. Tu je i mali portabl televizor, svakodnevni prozor u svijet koji se obično pali u večernjim satima.

Kanjon Mrtvice

 Izmaglica karakteristična za doline rijeka ih je dočekala nakon ustajanja. Kafa, rakija a onda doručak, je bio jutarnji svakodnevni  ritual tima planinara. Idu lagano do drvenog mosta na kom zastaju i gdje se susrijeću sa impresivnom, rijetko viđenom  slikom nabujale, čiste, zapjenušane i zaglušujuće, nekako divlje ali izuzetno lijepe i moćne Mrtvice. Prave na desetine fotografija koje, kada se kasnije pogledaju, ni približno ne mogu dočarati sliku tog trenutka posmatranja. Nastavljaju  šumovitom stazom do Kapije želja. Tu se zadržavaju petnaestak minuta, bacaju kamenje  zamišljajući želje. Kreću se, za njih, neuobičajeno lagano, svako malo zastajkujući,  diveći se prirodnim stjenovitim kaskadama po kojima se spušta nabujala rijeka i mnogim bočnim izvorima koji kao da iz stijene izviru ulivajući se u Mrtvicu, čineći  je snažnijom. Uska staza ih kanjonom vodi do Mrtvičkih greda, u stijeni uklesanog  Danilovog puta, a impresijama nikad kraja. Tu i tamo se prijateljski sretnu i raziđu sa ponekom zmijom, uz dozu straha. Dolaze do Male Plaže i sada mirnije Mrtvice , gdje se zadržavaju nešto duže. Preko rijeke, na drugu stranu prelaze prirodnim skakalima i nastavljaju kroz šumu i ne tako dobro uređenom stazom, bez nekog zadržavanja do Veljeg Dubokog. Tu, na obali u Mrtvici, hlade dvolitarsku „granatu“ odlikovanog piva i uživaju u odmoru, lijepoj prirodi i vremenu.

Po povratku, sada nizvodno, imaju donekle drugačiji ali isto tako neopisiv doživljaj kanjona i rijeke. Kasno poslije podne se pakuju i kreću za Kolašin. U Kolašinu su u kasnim popodnevnim satima, u posjeti Danijelu Vinceku, istaknutom botaničaru, čuvaru crnogorske flore i dobrom poznavaocu naših planina. Višesatni prijatan razgovor  u njegovom domu u Dulovinama, uz veliku ponudu razno-raznih rakija i vina je prekinut, potrebom da se još za dana  postave šatori u neposrednoj blizini Botaničke bašte. Danijelovu ponudu da prenoće u njegovoj kući su uz zahvalnost odbili, obrazloženjem da su planinari i da im u ovom trenutku ne priliči komfor  toplog doma. Razgovor su nešto kasnije nastavili u njihovom šatoru, u noćnom ambijentu, u gustoj borovoj šumi i proširenom sastavu, gotovo do ponoći. I tu se nešto popilo i pojelo.

 

 Doći kod Danijela, a ne posjetiti Botaničku baštu, bila bi greška. Tako ih je sjutradan strpljivo i stručno upoznao sa velikim brojem endemskih i raznih drugih vrsta biljaka njegove bašte. Na dalji put ih je ispratio, kako on obično radi, kavaljerski, poklon knjiga za svakog od njih: ''Planine Crne Gore-Vodič za planinare i flaša rakije za srećan put''.  Od strane planinara, Tiho je njemu uručio poklon. Idu na treću goru Crne Gore, na Durmitor, Šljeme - 2455mnv.

Pročitaj još

Četiri gore Crne Gore - Rumija 1595 mnv

    Četiri člana SRD "Tim" su odlučila da za 8 dana obiđu (popenju) četiri gore Crne Gore. Mićko, Mikan, Tiho i Marko,  po programu koji je isplanirao i razradio Tiho, odlučili su da popenju Rumiju, Lovćen (od Kotora), jedan od vrhova Durmitora i Mali Žurim.

U ranim jutarnjim časovima krenuli su iz Nikšića s namjerom da usput posjete prijatelja Željka Plamenca u Virpazaru. Željko ih je počastio bogatim doručkom koji su zalili 14 godina starim crmničkim vinom iz njegovog podruma. Počastio ih je sa nekoliko litara istog vina, da se „nađe“ za usput. Dogovor je pao da se na svaki vrh od planirane 4 gore, otvori i popije po jedna. Iz Virpazara su krenuli starim putem za Bar preko Ostrosa i Prečiste Krainske, gdje su posjetili Kosarin bunar i stigli u Bar oko podne. Lijep sunčani dan im je omogućio laganu šetnju pored Luke Bar, plaže Topolice, Dvorca kralja Nikole i duže zadržavanje i fotografisanje kod Stare masline. Iz Bara su krenuli prema Mikulićima i usput svratili kod porodice Andrović, koja 9 vjekova  čuva krst Svetog Jovana Vladimira. Ilija i Zoran su ih domaćinski dočekali uz interesantnu priču vezanu za krst. U popodnevnim satima su došli u Mikuliće (928 mnv) gdje su postavili šatore. Poslije prespavane noći i doručka počeo je uspon na prvu goru od planirane četiri, na Rumiju - 1595 mnv.

Rumija

Markiranom i čistom stazom sa južne strane, srednjim tempom stižu na vrh  bez odmaranja za sat i trideset minuta. Sunčani prolećni dan, bez vjetra sa umjerenom temperaturom je omogućo da uživaju, da se dive, da se osjećaju srećnim i zadovoljnim što su planinari, što im se pružila prilika da sa vrha posmatraju ljepote prirode: plavetnilo Jadranskog mora, zelenilo Skadarskog jezera i rijeke Bojane, snijegom pokrivene vrhove Prokletija, Komova, Moračkih planina. Kao što su i planirali, na vrhu prve gore se otvorila i popila faša crmničkog vina. Tu su se zadržali bezmalo dva sata uz obavezno fotografisanje. Pri silasku, na prevoju su se sreli sa drugom grupom planinara, petnaestak minuta popričali, napravili zajedničku fotografiju i nastavili spuštanje prema Mikulićima. Poslije pakovanja šatora, kolima su se dovezli do Bara, snadbjeli se namirnicama i krenuli za Donje  Muriće. Došli su  oko 16.30, prošetali prelijepom plažom, obalom jezera, divili se netaknutoj prirodi i na kraju završili u obližnjem restoranu i počastili se hladnim pivom. Za dana su postavili šatore uz sami dok Murićke luke. Sa pojavom noći, palili su logorsku vatru, Tiho je vršio pripremu i počeo da kuva, kako se kasnije pokazalo - „atomski pasulj“. Uz vatru, priču, piće i jelo ostalo se do kasno u noć.

Sjutradan u zoru, ranoranioci  tima su  posmatrali nevjerovatan prizor izlazaka sunca. Sunce, daleko u izmaglici iza obrisa Prokletija, počelo je malo je po malo da izlazi, onako crveno, slično suncu kada zalazi na morskoj pučini. Ovo crvenilo sunca, odsjaj njegovih zraka na mirnoj tamno-zelenoj jezerskoj vodi, jutarnja izmaglica i njegovo golim okom uočljivo pomjeranje su rijetko kada viđeni  trenuci  ljepote prirode. Posle doručka i pakovanja šatora, napuštili su Muriće i pošli za Kotor. Neplanirani kratki odmor proveli su u Budvi, uz društvo braće dva člana ekipe. Nastavili su vožnju do Perasta, gdje se, po planu zadržavaju nekoliko sati. Razgledali su ovaj stari pomorski grad, divili se lijepim peraškim palatama i crkvama. Sjeli su u čamac i išli preko puta na ostrvo, da posjete Gospu od Škrpjela. Sa njima je i Mišo, Tihov brat. Posjetili su unutrašnjost  crkve, vidjeli veliki broj umjetničkih slika, ikone i čuvenu tapiseriju. Išli su dalje do Kotora gdje popodnevne sate provode ulicama i razgledanjem starog grada, uz predah i osvježenje na terasi– pločniku jednog od mnoštva grdskih kafića. Nakon ručka, cilj im je da bio da nađu pogodno mjesto za logor. Našli su jedan mali park uz samu obalu  nedaleko od crkve Sv. Eustahija u Dobroti i tu postavili šatore. Valjalo je biti odmoran za sjutrašnji uspon na drugu goru Crne Gore, na Lovćen- Jezerski vrh -  1657 mnv ( Mauzolej), pa se ranije pošlo na spavanje.                          

 

 

Pročitaj još