SRD Montenegro TIM

Planinski festival Kolalšin-Međunarodni tabor-Bjelasica 2017

Planinarski savez Crne Gore, povodom 66 godina od osnivanja, u Kolašinu od 2. do 4. juna 2017. organizovao je prvi „Planinski festival“ na kojem su, osim planinara iz čitave Crne Gore, prisustvovali predstavnici Planinarskih saveza iz 13 zemalja Evrope.

Bogat i sadržajan program Festivala fokusiran je na promociju i afirmaciju planinarstva, sportskog duha i kulture, zdravih stilova života, ali i prirodnih, turističkih i kulturnih potencijala Kolašina i okruženja. Festival se sastojao iz više događaja koji su se odvijali na različitim lokacijama u Kolašinu i okolini.

“Planinski festival – Kolašin 2017” je 02. juna zvanično otvorila predsjednica Opštine Kolašin, gospođa Željka Vuksanović. Aktivnosti prvog dana su bile:

Festival je započeo otvaranjem izložbe fotografija „Planine Crne Gore“. Na konkurs je prijavljeno 300 fotografija. Radove je poslalo ukupno 69 autora, od čega 12 stranih (Srbija, Francuska, Hrvatska, Slovačka i Estonija). Pored nagrađenih i fotografija sa pohvalom, žiri je odabrao još 14 fotografija, koje su izložene u Centru za kulturu u Kolašinu. Izložbu je otvorila mr Vesna Bulatović, članica Upravnog odbora Planinarskog saveza Crne Gore i SRD „Montenegro tim“ iz Nikšića.

Premijera filma „Denali 2012“ je izazvala posebno oduševljenje, a i suze prisutnih u sali Centra za kulturu. Prikazan je uspon prve crnogorske ekspedicije na najviši vrh sjeverne Amerike – Denali (6194 mnv), koji je ujedno i najhladnija planina svijeta. Junaci filma – članovi ekspedicije: Dragan Bulatović, Milan Radović, Boris Čelebić, Aleksandar Đajić i Zoran Prljević iz PK Visokogorci su se pojavili pred publikom, koja ih je uz ovacije pozdravila.

Na promociji četvtog broja „Planinarskih novina“ govorili su glavni i odgovorni urednik mr Darko Brajušković, zamjenik urednika dr Mirko Jakovljević i pjesnik akademik Janko Vujisić.

Drugog dana Festivala na nekoliko lokacija u Kolašinu i okolini dešavalo se više značajnih i zanimljivih događaja:

Na Bjelasici je organizovano planinarenje od planinarskog doma na Vranjaku do najvišeg vrha Bjelasice, Crne Glave (2139mnv). U isto vrijeme na „Brezi” i na terenima Bašanje brdo održano je takmičenje u planinarskoj orjentaciji “Montenegro kup 2017”.

U kasarni „Breza” i na poligonu za sportsko penjanje u Biočinovićima realizovan je seminar u sportskom penjanju koji je vodio referentni predavač Matjaž Šerkezi, predstavnik Slovenije u komisiji Međunarodne planinarske federacije (UIAA) u kojoj se bavi standardima, obukama i treninzima.

Istovremeno u hotelu Bjanka održan je XVIII sastanak Balkanske planinarske unije. U pitanju je Regionalna planinarska asocijacija koju čine planinarski savezi svih balkanskih zemalja, od Turske do Slovenije. Ovom sastanku prisustvovali su predstavnici Češke, Mađarske i Austrije.

Na Svečanoj akademiji u Centru za kulturu nadahnuto je govorio predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore dr Dragan Bulatović, zatim predsjednik Balkanske planinarske unije prof. dr Jovica Ugrinovski, predsjednica Skijaškog saveza Crne Gore gospođa Vesna Medenica. Kulturno – umjetnički program su izveli afirmisani umjetnici sa tradicionalnim pjesamama i igrama iz Kolašina: KUD „Mijat Mašković“ i ženska pjevačka grupa KUD-a „Mijat Mašković“. Crnogorsku himnu izveo je dječji hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Kolašina, a veoma zapažene instrumentalne nastupe imale su učenice Škole, koje su nagrađivane na različitim međunarodnim takmičenjima: Gala Dulović, Helena Vuković, Viktorija Tatić i Nađa Grdinić. Svečani dio programa oba dana vodila je Radmila Krgović.

Planinarski savez Crne Gore je povodom jubileja „66 godina na visini“ dodijelio nagrade i priznanja zaslužnim planinarima, klubovima i institucijama koje su pomagale i doprinosile razvoju i unapređenju planinarstva prethodnih decenija. SRD „Montenegro tim“ je dobio tri priznanja: za doprinos razvoju planinarstva diplomu je dobio potpredsjednik Hafiz Muratović, SRD „Montenegro tim“ je dobio diplomu u kategoriji planinarskih klubova, a za poseban doprinos razvoju planinarstva mr Vesna Bulatović dobila je srebrnu značku.

Za dobitinike nagrada i priznanja, kao i za goste iz inostranstva, organizovano je druženje uz muziku u restoranu „Planinar“.

Trećeg dana Festivala organizovan je izlet za predstavnike Balkanske planinarske unije do Manastira Morača i na Biogradsko jezero. Završetkom programa seminara za sportsko penjanje prvi Planinski festival, događaj od istorijske važnosti, je zatvoren.

Bilo je zadovoljstvo i ponos učestvovati u organizaciji i realizaciji „Planinskog festivala – Kolašin 2017“. Sigurna sam da će ovaj uspjeh uticati na dalje jačanje entuzijazma i širenje posvećenosti i onih koji nijesu bili ranije motivisani, a time i na širenje misije planinarenja kao načina života.

Vesna Bulatović,članica Upravnog odbora PSCG i SRD “Montenegro tim”