SRD Montenegro TIM

Stazom Veljka Vlahovića

Planinari Sportsko-rekreativnog društva „Montenegro tim“ su se pridružili planinarima ostalih klubova u svečanom otvaranju planinarske staze ''Veljko Vlahović“. Ona je posvećena ovom našem velikanu revolucije, narodnom heroju, španskom borcu, piscu i političaru. Staza vodi od mjesta Abisinija iz kanjona Platije do Veljkove rodne kuće na Trmanju. Dok su pristizali svi zainteresovani planinari, na informativnoj tabli se pored bitnih karakteristika staze moglo pročitati nešto najljepše napisano o Crnoj Gori, a što je Veljko napisao: Crna Gora je i morska pjena i sniježna prašina, igra kamenih litica i sunovrat potoka, grohot bitaka i pijanstvo ratova, to je zemlja nada i osjećanja, jave i snoviđenja, izrešetana je kuršumima i gromovima, u njoj su izgbuljene staze mira i spokojstva… To je zemlja najvećih krajnosti – dubokog mraka i raskošne svjetlosti, slobodni zatočenik i usužnjena sloboda…Njene su planine ljute i vesele, tužne i raspjevane. Ona je vječito otvoreni prozor slobode…”

Više od 120 planinarki i planinara se okupilo da po lijepom vremenu ovu stazu dužine 7,7 km i bezmalo 800 metara visinske razlike pređu i učestvuju u njenom otvaranju.

Po dolasku u Trmanje su se čule pozdravne riječi, evocirane uspomene na lik i djelo Veljka Vlahovića, položeno je cvijeće na njegov spomenik, a druženje je nastavljeno uz muziku, pjesmu, vojnički pasulj i Nikšićko pivo.